Molotovo linija. Už ką atlyginimą gauna Lietuvos istorikai?

Molotovo linija – gynybinių įtvirtinimų sistema apimanti per 2000 bunkerių. Ji prasideda Lietuvoje, tęsiasi per Baltarusiją, Lenkiją ir Ukrainą. Oficialiai duomenimis, kaip parašyta wikipedijoje vien Lietuvoje yra 101 bunkeris. Tačiau šis skaičius, kaip beje ir kita informacija, yra klaidingi. Tyrinėtojai iš Lenkijos Lietuvoje rado, užregistravo ir inventorizavo jau virš 250 bunkerių. Jungtinė tyrinėtojų grupė mano, kad Lietuvoje iš viso turėtų būti apie 350 bunkerių. Šis gigantiškas objektas kažkodėl iki šiol nebuvo tyrinėtas. Entuziastai nemokamai padarė tai, už ką atlyginimą gavo Lietuvos istorikai.

Komentarai

  1. Matas parašė:

    Laidos puikios ir pritraukiančios! Tačiau, norėtųsi vertimo iš rusų kalbos… Nes deja, ne visi supranta :(((

  2. Ponas Termas parašė:

    Prieš ~25 metus važiuodavome pas močiutę (Vilkaviškio rajonas, netoli Žaliosios miško/kapinių). Ten yra kaip tik kokie keturi tokie bunkeriai. Aišku tuo metu nieko apie juos nežinojau, nežinojo ir tėvai. Tačiau kas kartą aš į juos užeidavau, pilnas baimės bet kartu ir smalsumo. Viename iš jų prie pat įėjimo voliojosi tikrai į sviedinį panašus metalo gabalas, gal tebesivolioja ir dabar : ], o gal ten koks mokomasis tik. Kitame bunkeryje, matyt testavimo sumetimais, buvo susprogdintas užtaisas, tai labai gražiai galima pamatyti kaip kokių 5cm plieninės sijos suvarpytos kaip koks sviesto pakelis ir šiaip pasižiūrėti kaip atrodo suknežintas ir suplėšytas gelžbetonio bunkeris. Dabar bent jau žinau kam jie buvo skirti.
    Žemėlapį tų bunkerių galima rasti: http://kriepost.org/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=3

  3. River parašė:

    faina laidele… o koks lenku internetinis adresas apie ta molotovo linija… kur visi duomenys suvesti.

    • Praeities žvalgas parašė:

      kol kas neskelbiamas

  4. Istorijos besimokantis parašė:

    Puikios laidos! Jas ziuriu nuo pat ‘Praeities Zvalgo’ atsiradimo. Pastebejimas: Labai noretusi pamatyti daugiau ir labiau saugomu objektu, esanciu uzsienyje. Ir toliau kurkite idomias laidas! 🙂

    • Istorijos besimokantis parašė:

      P.S. Noretusi, kad i tuos objektus nebutu galima taip lengvai ieiti ir juos tyrineti. Tai suteiktu daugiau intrigos :). Zinau, kad kuriate ne veiksmo filma, bet sios smulkmeneles mano manymu praverstu 🙂

  5. Arūnas parašė:

    Sveiki, Jūsų laidas žiūriu su dideliu susidomėjimu. noriu tokį pastebėjimą duot kaip man atrodo. mano manymu per daug filmuoji save su ta selfistick lazda:) butu įdomiau kai ką nors pasakoji apie objektą, tą objektą ir matyt. 🙂 tu aišku po to parodai apie ką kalbėjai, bet jau būna ne tas. kuo daugiau parodyk vaizdų, per tas trumpas 20min reportažo, o ne save rodyk. tokia mano nuomonė, o šiaip praeities žvalgas labai gera laida!

    • Praeities žvalgas parašė:

      dėkui už pastabas, turėsiu omeny. Visada stengiuosi padaryt, kad žiūrovams būtų įdomiau. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *